Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Γενικό Προξενείο τησ Ελλάδος στο Παρίσι

23, Rue Galilee, 75116 Paris - τηλεφωνο : 01 47 23 72 23 - τηλεαντιγραφημα : 01 47 20 70 28

------------------------------------

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών υπό Α.Π. 78142/19.12.2008, οι έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στα λοιπά πλην Ελλάδος κράτη μέλη της Ε.Ε. καθώς και σε άλλες προς αυτά όμορες χώρες (π.χ. Ελβετία, Νορβηγία κλπ) έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν :

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι :

1) η εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και

2) ο εφοδιασμός τους με τα απαραίτητα έγγραφα ταυτότητας ή διαβατηρίου την ημέρα των εκλογών. 

Ι) Για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι εκλογείς θα πρέπει :

α) Να είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας του Ελληνικού Κράτους.

β) Να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα αυτό.

γ) Να υποβάλουν δήλωση στην αρμόδια Πρεσβευτική ή Προξενική Αρχή (στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα) ότι επιθυμούν να ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν στην περιφέρεια της ίδιας αυτής Αρχής, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω. Οι δηλώσεις αυτές μπορούν να υποβάλλονται και με νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο. Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης αυτής είναι :

μέχρι 31 Μαρτίου 2009

δ) Οι ναυτικοί μπορούν να ψηφίσουν έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, επιδεικνύοντας στην εφορευτική επιτροπή το ναυτικό τους φυλλάδιο. 

ΙΙ) Διαδικασία υποβολής δήλωσης για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους :

Η υποβολή της δήλωσης γίνεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του Υουργείου Εσωτερικών

www.ypes.gr

είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο εκλογέα, είτε από άλλο πρόσωπο, είτε από υπάλληλο της αρμόδιας διπλωματικής Αρχής (Γενικό Προξενείο Παρισίων) εφόσον ο ενδιαφερόμενος εκλογέας αντιμετωπίζει δυσκολία στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Συγκεκριμένα ακολουθείται η εξής διαδικασία : 

1. Σύνδεση με το διαδίκτυο του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). 

2. Αναζήτηση εγγραφής του ενδιαφερoμένου στη βάση δεδομένων του εκλογικού σώματος, δίνοντας τα ονοματεπωνυμικά του στοιχεία. 

3. Σε κατάλληλα διαμορφωμένη σελίδα καταχώρηση στοιχείων διεύθυνσης (πόλη, οδός, αριθμός, Τ.Κ., τηλέφωνο, e-mail) και επιλογή της πόλης ψηφοφορίας από προκαθορισμένη λίστα (ΠΑΡΙΣΙ). 

4. Εκτύπωση της δήλωσης εις τριπλούν (3) μέσω του συστήματος. 

5. Ένα αντίγραφο κρατάει ο ενδιαφερόμενος, και δύο αντίγραφα κατατίθενται στην διπλωματική Αρχή καθώς και φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου ή των δύο όψεων της ταυτότητας του ενδιαφερομένου. Οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται και με νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο. 

6. Όσοι πολίτες δεν έχουν ιδιωτική πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από το διαδίκτυο των διπλωματικών Αρχών (Γενικό Προξενείο Παρισίων). 

7. Η διπλωματική Αρχή πρωτοκολλεί την υποβαλλόμενη δήλωση και την αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (ΔΜΗΕΣ). 

8. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (ΔΜΗΕΣ) φροντίζει εν συνεχεία για την εκτύπωση των ειδικών εκλογικών καταλόγων και την αποστολή τους στις οικείες διπλωματικές Αρχές. 

9. Τέλος κρίνεται αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι οι εκλογείς του εξωτερικού που θα έχουν ήδη συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατόπιν δήλωσής τους και που ενδεχομένως θα βρίσκονται στην Ελλάδα την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών (07.06.2009) για οποιοδήποτε λόγο, δεν στερούνται του δικαιώματος να ψηφίσουν στην Ελλάδα, στο δήμο ή τη κοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, υπό τη προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ψηφίσει και στη χώρα διαμονής τους την προηγουμένη (δηλ. στις 6 Ιουνίου 2009, ημέρα ψηφοφορίας στο εξωτερικό). Τυχόν τέτοια ενέργεια, μη επιτρεπτή βάσει του εθνικού και κοινοτικού δικαίου, συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα επισύροντας ποινικές και άλλες κυρώσει

Tag(s) : #Divers - Διάφορα
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :