Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

 

ΧΤΑΠΟΔΙ ΛΕΥΚΟ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

 

 Ο Αντιφάνης σε ένα από τα κείμενά του προτείνει χταπόδι πολυπλόκαμο ψητό στα κάρβουνα μαζί με βότανα. Οι Βυζαντινοί ονόμαζαν όλα τα οστρακόδερμα και τα μαλακόδερμα "αγνά", διότι καταναλώνονταν, όπως και στις ημέρες μας, τις περιόδους της νηστείας. Οι "οκτάποδες" ή τα "οκταποδίστια" ψήνονταν στα κάρβουνα πάνω σε κλαδιά κληματίδων. Το χταπόδι μαγειρεμένο στιφάδο συναντάται πολύ συχνά σε όλη την Ελλάδα, αλλά το λευκό στιφάδο είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνταγή, με ελαφριά λευκή σάλτσα που αρωματίζεται με κανέλα, γαρίφαλα και φλούδα πορτοκαλιού. 

ΥΛΙΚΑ

 1 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο

 1 κιλό χταπόδι

 1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια κοκκάρι

 1½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί

 1 κομματάκι κανέλα σε ξύλο

  2 γαρίφαλα

  ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

  2 κομματάκια φλούδα πορτοκαλιού

  ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

  αλάτι

  πιπέρι

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι. Καθαρίζετε και τα κρεμμυδάκια, τα βάζετε σε ένα μπολ με άφθονο νερό και τα φυλάτε στην άκρη.

 Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και το ζεσταίνετε. Βάζετε το χταπόδι, τσιγαρίζετε ελαφριά πέντε, έξι λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε και ένα φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε 30 λεπτά.

 Δοκιμάζετε με ένα πιρούνι αν το χταπόδι έχει μαλακώσει αρκετά. Αν ναι, ρίχνετε τα μπαχαρικά και την πορτοκαλόφλουδα, ανακατεύετε και προσθέτετε στραγγισμένα τα κρεμμυδάκια. Πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, σκεπάζετε και ψήνετε 30 λεπτά, χωρίς να ανακατεύετε το φαγητό. Σερβίρετε το στιφάδο ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. 

  

 

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Από Σαντορίνη

 ΥΛΙΚΑ

    2 κρεμμύδια

    1 κιλό ντομάτες σαντορινιές

    2 πατάτες

    2 κολοκυθάκια

   1 κουταλιά του γλυκού βασιλικό

   1 κουταλιά του γλυκού δυόσμο

   1 κουταλιά σούπας σόδα

   1 κουταλιά σούπας πελτέ

   αλάτι, πιπέρι, αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Τρίβουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες  (4 - 5 κανονικές αν δεν υπάρχουν σαντορινιά ντοματάκια), τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και προσθέτουμε το δυόσμο, το βασιλικό, τη σόδα, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά σούπας πελτέ και όσο αλεύρι πάρει για να γίνει ο χυλός.

 Με το κουτάλι παίρνουμε μια κουταλιά και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά.

 ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ

Οι σουπιές με μάραθο είναι πολύ συνηθισμένες στη διάρκεια των νηστειών, ιδιαίτερα στα νησιά.

 ΥΛΙΚΑ

 1 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο

  1 κιλό σουπιές

  1 κιλό μάραθο

  1 φλιτζάνι ελιές πράσινες τσακιστές (θλαστές)

 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

 2 μεγάλες ντομάτες λιωμένες

 1½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί αρωματικό

 αλάτι ελάχιστο

 πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Καθαρίζετε τις σουπιές, αφαιρώντας όλα τα εντόσθια, τα κόκαλα και τις σακουλίτσες με το μελάνι (αν αφήσετε το μελάνι μιας ή δυό σουπιών θα προσθέσει στο φαγητό μια εντελώς ξεχωριστή γεύση). Τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις σοτάρετε μαζί με τα κρεμμυδάκια και το ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε δύο φλιτζάνια νερό, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοψήνετε 45 περίπου λεπτά. Βράζετε στο μεταξύ τα μάραθα σε λίγο νεράκι για έξι λεπτά, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε.

 Δοκιμάζετε με ένα πιρούνι, για να διαπιστώσετε αν οι σουπιές είναι σχεδόν ψημένες. Τότε σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα μάραθα, τις ντομάτες, αλάτι και ένα φλιτζάνι ακόμα νερό. Συνεχίζετε να σιγοβράζετε το φαγητό με σκεπασμένη κατσαρόλα 20 με 25 λεπτά, προσέχοντας μήπως χρειαστεί να συμπληρώσετε και άλλο νερό. Ρίχνετε τις ελιές δέκα λεπτά πριν κατεβάσετε το φαγητό, ανακατεύετε και δοκιμάζετε. Διορθώνετε τη γεύση με λίγο αλάτι (αν αυτό είναι απαραίτητο) και σερβίρετε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

 Ας κάνουμε μια διαδρομή ανά την Ελλάδα και στις πασχαλινές γεύσεις της

 ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΟ

 Κομμάτια αρνίσιου κρέατος, περασμένα σε βέργες, ψήνονται σε δυνατή φλόγα

 Κρήτη

 ΒΥΖΑΝΤΙ

 Αρνάκι ή κατσικάκι γεμιστό με αρωματικά χόρτα, ψιλοκομμένα συκωτάκια και ρύζι. Σιγανοψημένο σε πήλινο σκεύος.

 Κάρπαθος

 ΓΑΡΔΟΥΜΠΕΣ ΚΑΙ ΓΑΡΔΟΥΜΙΑ

 Εντόσθια αρνίσια, τυλιγμένα με αντεράκια και ψημένα στον φούρνο.

 Κεντρική Ελλάδα

 ΓΙΟΜΙΔΙΑ

 Σαν τα γαρδουμπάκια, με φρέσκα κρεμμυδάκια άνηθο και σπανάκι.

 Θεσσαλία

 ΚΛΕΦΤΙΚΟ

 Αρνάκι σε λαδόκολλα, με τυρί και σκόρδο.

 ΓΙΟΥΛΜΠΑΣΙ

 Κλέφτικο με μάραθο, δεντρολίβανο και μαϊντανό.

 Ζάκυνθος

 ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ

 Εντόσθια περασμένα στην σούβλα, καλυμμένα με σκέπη και περίτεχνα τυλιγμένα με αντεράκια (ο βασιλιάς της σούβλας)

 Το βρίσκεις σχεδόν σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα

 ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ

 Αρνάκι γεμιστό με διάφορα τυριά, αυγά, ψιλοκομμένα εντόσθια και ρύζι, με δυόσμο και μαϊντανό, και δεντρολίβανο.

 Άνδρος

 ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

 Σούπα με ψιλοκομμένα εντόσθια, αντεράκια και ρύζι που την χαρακτηρίζει ο άνηθος και το αυγολέμονο.

 Σε όλη την Ελλάδα

 ΜΑΟΥΡΙ

 Ολόκληρο αρνάκι, γεμιστό με συκωτάκια ψιλοκομμένα, σταφίδες, κουκουνάρι, κόκκινο κρασί, κανέλλα, δάφνη, γαρύφαλλα, ρύζι, κύμινο.

 Δωδεκάνησα

 ΜΕΝΟΥΖΕΣ

 Σπάνιος κρητικός μεζές, ο οποίος μοιάζει με μικροσκοπικό κοκορέτσι.

 ΟΦΤΟ

 Κομμάτια από μεγάλο αρνί, ψημένα πάνω σε κληματόβεργες.

 Κρήτη

 ΠΑΠΟΥΔΑ

 Τζιγεροσαρμάς, αλειμμένος με γιαούρτι

 Ανατολική Μακεδονία

 ΠΑΠΡΙΚΑΣΙ

 Συκωτάκια αρνίσια, τηγανισμένα σε φρέσκο βούτυρο, με κόκκινες γλυκές πιπεριές, σκόρδο, ξύδι και πιπέρι.

 

Tag(s) : #Divers - Διάφορα

Partager cet article

Repost 0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :