Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

3 Ιανουαρίου

 
 


 
106 π.Χ - Γεννιέται ο  Μάρκος Τούλιος Κικέρων, ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας και συγγραφέας. [θαν. 7/12/43 π.Χ.]

1491 - Η Ιωάννα της Λωραίνης παραδίνεται στον επίσκοπο Πιερ Κοσόν.

1496 - Ανεπιτυχής δοκιμή του Λεονάρντο ντα Βίντσι να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή.

1847 – Ο Σάμιουελ Κολτ παρουσιάζει το πρώτο του περίστροφο στην αμερικανική κυβέρνηση.

1850 - Ο αγγλικός στόλος με πρόσχημα την αποζημίωση του υπηκόου της Δαβίδ Πατσίφικο, καταπλέει στον Πειραιά και απειλεί να αποκλείσει όλα τα ελληνικά παράλια, αν δεν ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών.

1885 - Πραγματοποιείται στην Αϊόβα των ΗΠΑ η πρώτη εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.

1887 - Γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Οι οπαδοί του Τρικούπη πραγματοποιούν την πρώτη σημαντική προεκλογική διαδήλωση στην ιστορία της Πλατείας Συντάγματος. Περισσότερα από 10.000 άτομα επευφημούν τον αρχηγό τους, ενόψει των εκλογών της 4ης Ιανουαρίου.

1888 - Ο αμερικανός Μάρβιν Στόουν λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το καλαμάκι.

1892 - Γεννιέται ο  Τζον Τόκιν, βρετανός συγγραφέας. («Ο Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», «Χόμπιτ»)

1896 - Η Γιούτα γίνεται η 45η πολιτεία των ΗΠΑ.

1900 - Κύμα απεργιών σαρώνει την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, απεργούν οι εργάτες των χαλυβουργείων στη Βιέννη, των υαλουργείων στις Βρυξέλλες και διαφόρων κλάδων στη Γερμανία.

1911 - Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης, επονομαζόμενος «ο άγιος των γραμμάτων». Έγραψε ηθογραφικά διηγήματα και μυθιστορήματα, τα οποία κατέχουν περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία.

1919 - Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πρόταση του γάλλου πρωθυπουργού Κλεμανσό να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της επέμβασης των συμμάχων της Αντάντ εναντίον του Κόκκινου Στρατού.

1923 - Σε αδιέξοδο οδηγείται η Συνδιάσκεψη του Παρισιού για τις πολιτισμικές αποζημιώσεις.

1924 – Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 38 μήνες αυτοεξορίας.

1926 - Ο ναύαρχος Χατζηκυριάκος, υπουργός των ναυτικών της κυβερνήσεως του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου, παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη πολιτική της κυβέρνησης.

1929 - Γεννιέται ο  Σέρτζιο Λεόνε, ιταλός σκηνοθέτης, ο «πατέρας» του σπαγγέτι γουέστερν. [θαν. 30/4/1989]

1930 - Αρχίζει τη λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με διοικητή τον Κωνσταντίνο Γόντικα.

1951 - Πεθαίνει ο Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής.

1953 - Για πρώτη φορά, τα ταχυδρομεία του ελληνικού κράτους παρουσιάζουν πλεόνασμα 7 δισεκατομμυρίων.

1954 - Ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει την πρώτη του ηχογράφηση, για να δημιουργήσει ένα δίσκο με δύο τραγούδια, δώρο γενεθλίων για τη μητέρα του.

1958 - Καταπέφτει στη Γη μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς του το ρωσικό διαστημόπλοιο Σπούτνικ 1. Εκτοξεύτηκε 3 μήνες νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου 1957.

1963 - Ο Τζέημς Πλίμτον από τη Νέα Υόρκη εφευρίσκει τα πατίνια (roller skates) με 4 ροδάκια.

1972 - Δυο Γερμανοί συλλαμβάνονται στα ελληνικά σύνορα, επειδή μεταφέρουν 15 βραδυφλεγείς βόμβες, με ωρολογιακό μηχανισμό.

1973 - Έργα αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα του Ρέμπραντ αξίας 1 εκατ. δολαρίων, "κάνουν φτερά" από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ.

1974 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αρνείται να παραδώσει υλικό, το οποίο του ζητήθηκε με κλήτευση από την επιτροπή της Γερουσίας για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

1979 - Πεθαίνει ο Κόνραντ Χίλτον, αμερικανός μεγαλοξενοδόχος που έδωσε το επώνυμό του στη γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων.

1982 - Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου απολύει τον υφυπουργό Εξωτερικών Ασημάκη Φωτήλα, ενώ εκείνος βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

1987 - Η Αρίθα Φράνκλιν είναι η πρώτη γυναίκα που εισέρχεται στο «Rock n Roll Hall of Fame».

1990 - Πυρομαχικά και όπλα κλέβονται από τη στρατιωτική μονάδα του Συκουρίου στη Λάρισα.

1991 - Η 12χρονη Κινέζα Φου Μινγ Ξια κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καταδύσεων και γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια σε όλα τα σπορ.

1991 - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες για τους αλβανούς πρόσφυγες.

1991 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει ομόφωνα την πρόσφατη βία του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας και ιδιαίτερα, τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά των Παλαιστινίων.

1994 - Στη Βενεζουέλα, 100 άνθρωποι σκοτώνονται από πυρκαγιά που έβαλε σε φυλακές του Μαρακαΐμπο ομάδα εξεγερθέντων Ινδιάνων.

1995 - Στο Ιράν, το Κοινοβούλιο απαγορεύει επ' αόριστον τις δορυφορικές κεραίες για να μην μεταδίδονται προγράμματα επιζήμια για τις αξίες του Ισλαμισμού.

1996 - Οι βουλευτές της Πολιτικής Άνοιξης αποφασίζουν να μη μετέχουν στις συνεδριάσεις της Βουλής, μέχρις ότου αρθεί η πολιτική ανωμαλία, μετά την ασθένεια του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ η Νέα Δημοκρατία αποφασίζει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

1999 - Αποφασίζεται η δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, που αρχικά θα κυκλοφορήσει σε 11 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Tag(s) : #Για να μη ξεχνάμε 01
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :