Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ 28Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

της κας Χαρά Στεφανί

 

 

Τα ιδεώδη των λαών θα μαραίνονταν οριστικά και θα στέρευαν γρήγορα αν από καιρό σε καιρό δεν αναζωογονούνταν. Αναζωογόνηση και αναζωπύρωση των ιδεωδών ενός λαού είναι οι επέτειοι εθνικών φωτεινών γεγονότων αφού αποτελούν την ιστορία των λαών και συνείδηση της ιστορίας είναι η μνήμη αυτών.

Μια τέτοια εθνική επέτειο είναι η 28η Οκτωβρίου 1940 που απέδειξε ότι σε σκοτεινές αποχές ο Έλληνας αφήνει τον ατομισμό του και αίρεται, αλλά δυστυχώς για λίγο καιρό, σε κόσμο ιδεατό. Την εποχή εκείνη από καιρό σε Ανατολή και Δύση το κακό είχε ξεσπάσει και υπήρχε η υποψία ότι, ίσως σε απρόβλεπτη στιγμή, θα στρεφόταν και προς την Ελλάδα. Πράγματι το καλοκαίρι του 1940 με έκπληξη και αγανάκτηση γίνεται γνωστός ο ύπουλος τορπιλισμός της «Έλλης» προμηνύοντας την επερχόμενη ιστορική εξέλιξη που θα απειλούσε την Ελλάδα.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα επιδίδει στον Έλληνα κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο του Μουσολίνι που ζητά την κατοχή ορισμένων ελληνικών περιοχών διευκρινίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τις καταλάμβανε με τα όπλα. Η απάντηση που έλαβε είναι «Όχι, ελάτε αν μπορείτε να τα πάρετε. Εμείς δεν σας τα δίνουμε. Θα πολεμήσουμε»». Σειρήνες και κωδωνοκρουσίες ανάγγελναν πρωί πρωί στα πέρατα της χώρας το φοβερό γεγονός, ενώ ο καθένας έχοντας βαθιά συναίσθηση της εθνικής του αξιοπρέπειας ζητούσε να προσφέρει στον πόλεμο.

Στα βουνά της Αλβανίας οι Έλληνες έδειξαν στην ανθρωπότητα ότι η υπεροχή ανήκει σ΄εκείνους που φλέγονται από αγάπη για την πατρίδα , που πιστεύουν σε αγνά ιδανικά και με την ελληνική λεβεντιά να κατασταλάζει στην καρδιά τους. Κατάφεραν να εξουθενώσου μια ολόκληρη αυτοκρατορία μέσα από έναν άνισο αγώνα. Είχαν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις σφαίρες και τα κανόνια των εχθρών αλλά και ένα βαρύ χειμώνα με ελάχιστα εφόδια.Οι ηπειρώτισσες κόρες της Τζαβέλλαινας κουβαλούν στην πλάτη εφόδια και ρούχα αψηφώντας τις κακουχίες. Ενώ η θριαμβευτική πορεία του στρατού συνεχίζεται σε Κορυτσά, Αγίους Σαράντα και Αργυρόκαστρο. Ο ίδιος ο Ντούτσε επισκέπτεται το πολεμικό μέτωπο και διαπιστώνει ότι οι ήρωες τελικά πολεμούν σαν Έλληνες.

Το έπος του 1940 έχει να πει πολλά σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος, θρησκεία ή φυλή. Οι αγωνιστές του 1940 απαιτούν από εμάς κάτι απλό: να σκύψουμε στη θυσία τους αντλώντας κάθε προβληματισμό και ερέθισμα που θα αποβεί χρήσιμο στη ζωή μας. Απαιτούν να μην επαναπαυτούμε στις δόξες του παρελθόντος αλλά να μετουσιώσουμε αυτές τις αξίες σε σπέρματα νέας ζωής. Σήμερα που ο πλανήτης βρίσκεται σε επικίνδυνη αστάθεια με οικονομικά αδιέξοδα και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το μήνυμα του ΟΧΙ καθίσταται αναγκαίο χρέος για όλους, εθνική επιταγή. Η κληρονομιά και ο αγώνας των προγόνων μας οφείλει να διατηρείται ως κόρη οφθαλμού από εμάς αφού είμαστε οι φορείς μιας ιερής παράδοσης και κληρονόμοι ενός μοναδικού μεγαλείου.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Η Κα Χαρά Στεφανί είναι φιλόλογος, καθηγήτρια νέων ελληνικών στο ελληνικό σχολείο της Νίκαιας Κυανής Ακτής και Μονακό

 

 

Tag(s) : #Actualité grecque - Ελληνική Επικαιρότητα

Partager cet article

Repost 0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :