Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ 2009

Σήμερα, πρώτη του νέου έτους 2009, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος θα στρέψει τη σκέψη του με νοσταλγία προς το παρελθόν για γεγονότα που έχουν σημασία για τη ζωή του. Δυστυχώς αυτό θα πράξει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας , γιατί το παρελθόν υπήρξε πολύ καλύτερο από το χαώδες παρόν. Είναι φυσικό να νοσταλγεί κανείς τα περασμένα, γιατί δεν τον βολεύουν τα παρόντα.

Θα τον απασχολήσουν αναμφίβολα τα προσωπικά του ζητήματα, τα της οικογενείας του, και δεν άπoκλείεται πολλούς, αν όχι όλους, να τους απασχολήσουν τα εθνικά, ίσως τα πολιτικά και τα κοινωνικά, μολονότι τα πολιτικά ενδεχόμενα να κυριαρχήσουν πιο πολύ στη σκέψη του.

Άλλους, τους πιο ενθουσιώδεις, θα τους τραβήξει το μέλλον και θα προσπαθήσουν να δουν εμπρός και να προβλέψουν τα πιθανά ίχνη της μελλοντικής πορείας κατά το νέο έτος. Αυτοί είναι οι πιο νουνεχείς και οι πιο ψύχραιμοι.

Χριστιανικά θα μπορούσε κανείς να δοξάσει το Θεό, γιατί ο χρόνος που έληξε θα μπορούσε να ήταν χειρότερος απ΄ ό, τι υπήρξε γενικά. Θα μπορούσε να αναζητήσει λογικές εξηγήσεις σ' όσα έγιναν σε βάρος του ανθρώπου, από τον άνθρωπο. Θα λυπηθούμε όμως όλοι εμείς οι άνθρωποι γιατί, χάθηκε ίσως πολύτιμος χρόνος για τη ζωή και την προκοπή της κοινωνίας μας.

Ίσως ανακύψει  πάλι, το γνωστό αλλά λησμονημένο «χρόνου φείδου», που ιδίως η σημερινή νεολαία  δεν το προσέχει γιατί δεν το ξέρει. Γιατί, γι' αυτήν δυστυχώς, ο χρόνος κυλάει χωρίς σκοπό, χωρίς οικοδομή, αναγκαία γι' αυτήν αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.

Αν, λοιπόν, σήμερα θα είχε κάποιος να αναζητήσει τί χάνουμε στο πέρασμα του χρόνου, θα έβλεπε ότι μας λείπει περισσότερο παντός άλλου η οικοδομή στη νεολαία μας.

Χάνεται πολύτιμος χρόνος γι' αυτήν. Σκόπιμα ή όχι η νεολαία μας ασχολείται (πολλές φορές) με πράγματα που νομίζει ότι την κάνουν ελεύθερη, ενώ στην πραγματικότητα την κάνουν πιο δούλη σε μόνιμη σκλαβιά. Ίσως μερικοί νέοι θα βλέπουν αργότερα με περιφρόνηση τα παραπλανητικά συνθήματα της δήθεν απελευθερώσεως. Πάντως βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, δεν μπορώ να προβλέψω, κάποιοι «της τρώγουν» το χρόνο και τη ζωή της.

Δεν είναι όμως μόνο η απώλεια του χρόνου αλλά και η μεταμόρφωση του απλού χρόνου σε χρόνο φθοροποιό. Απορρίψαµε όλα τα ιδεώδη και χάσαµε τα συνθήματά µας για τους νέους. Έτσι αποκόψαμε τη νεολαία  από την παράδοσή µας, που δεν είναι τίποτα' άλλο από τη δημιουργικότητα  µέσα στο χρόνο. Κόβοντας τη νεολαία µας από την παράδοση, την κόβουµε και από το παρελθόν και από το παρόν και δεν δημιουργούμε προϋποθέσεις για το µέλλον.

Δυστυχώς δεν δίνουµε στη νεολαία µας να καταλάβει ότι χωρίς µνήµη για το παρελθόν και για το παρόν δεν µπορεί να υπάρχει ελπίδα για το µέλλον, το οποίο είναι από τη φύση του, ούτως ή  άλλως, άδηλο Η ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα οι Έλληνες Πατέρες δημιούργησαν μεγάλη κληρονομιά για τη νεολαία µας. Αυτή µε τη συνείδηση του χρόνου µπορεί να γίνει χρήσιµη, διαφορετικά θα υποστούμε εθνική κένωση.

Οι σκέψεις αυτές φέρουν στη µνήµη µας «Το επ' εµοί. .. » του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Το επ' εµοί, γράφει, εν όσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, ιδίως κατά τας πανεκλάµπρους ταύτας ηµέρας, να υµνώ µετά λατρείας τον Χριστόν µου, να περιγράφω µετ' έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ µετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη.

Έτσι καλούµαστε πάντες, πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες, κοινωνικοί και πνευµατικοί φορείς, να επαναφέρουμε στη νεολαία µας εντός τακτού χρόνου τα γνήσια ελληνικά ήθη, γιατί αρκετά έχει εξαθλιωθεί η κοινωνία µας. Η νεολαία πρέπει να φρουρεί την εθνική και την κοινωνική ζωή µας, κι εµείς οι µμεγαλύτεροι να την περιφρουρούμε από την άχρονη και διαβρωτική ζωή µας.

Σ΄αυτή πρέπει να δημιουργήσουμε τη συνείδηση της εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, και όχι να την αφήνουµε να επιδίδεται απερίσκεπτα σε έργα σκοτεινά! Σ' αύτη πρέπει να εµπνεύσουµε το σεβασμό στην εθνική µας παρακαταθήκη για την επιβίωσή µας.

Είναι εγκληματικό γιατί ενώ εµείς βυθιζόσαστε στη γνώση του σκοτεινού παρελθόντος, δεν διευκολύνουμε τη νεολαία µας να διδαχθεί τον Χριστιανισµό και τα δημοκρατικά ιδεώδη όπως τα συνέλαβε ό ελληνικός νους και όχι όπως τα κακομεταχειρίζεται η πολιτική εκμετάλλευση και το προσωπικό συµφέρον πολλών από µας.

 

Καλή  Πρωτοχρονιά σε όλους μας, φίλοι μου.

 

 

                             Πρωτοπρεσβύτερος  Μιχαήλ Σελινιωτάκης

Tag(s) : #Divers - Διάφορα

Partager cet article

Repost 0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :