Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Ecole-Grecque.jpg

ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΝΙΚΑΙΑΣ –ΚΑΝΝΩΝ-ΜΟΝΑΚΟ

(ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ)

ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

 

 

 

Στα πλαίσια της ανάπτυξης σχέσεων του Ελληνικού Σχολείου Νίκαιας-Κυανής Ακτής-Μονακό με σχολεία από την Ελλάδα για την πραγματοποίηση παράλληλων εξωσχολικών παιδαγωγικών συνεργασιών οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Συντονιστή Εκπαίδευσης, προσκάλεσαν τα παρακάτω σχολεία στη Νότια Γαλλία.

Συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου 2010 τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Παπαχαραλάμπους» με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών επισκέφτηκαν το χώρο του Ελληνικού Σχολείου στα πλαίσια της περιβαλλοντικής δράσης που ανέπτυξε το εν λόγω σχολείο καθώς οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου είχαν ήδη επεξεργαστεί ανάλογα θέματα και υπήρξε μια επαφή μεταξύ τους. Μάλιστα για την επόμενη σχολική χρονιά προγραμματίζεται η σύνταξη κοινών ερωτηματολογίων από τους μαθητές σχετικά με την στάση των Ελλήνων και Γάλλων αντίστοιχα απέναντι σε θέματα ανακύκλωσης υλικών και επεξεργασία των αποτελεσμάτων από κοινού μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ανταλλάχτηκαν δώρα μεταξύ των επισκεπτών και οικοδεσποτών για την επισφράγιση της άριστης συνεργασίας μας.

Ακολούθως στις 28 Απριλίου 2010 πραγματοποιείται η επίσκεψη μαθητών των τάξεων του 1ου Γυμνασίου Ηλιούπολης Αθηνών με την συνοδεία της Διευθύντριας και των εκπαιδευτικών του στα πλαίσια της δράσης του σχολείου για την πραγματοποίηση προγράμματος σχετικά με τον Γαλλικό πολιτισμό και την παρουσία των Ελλήνων στη Νότια Γαλλία. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων από μαθητές και εκπαιδευτικούς και δρομολογήθηκαν κοινές δράσεις για την επόμενη σχολική χρονιά. Για την σχολική χρονιά 2010-2011 στόχος των εκπαιδευτικών αποτελεί η εξέλιξη της συνεργασίας με το 1ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης ώστε να δρομολογηθεί μια μελλοντική εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του Ελληνικού Σχολείου Νίκαιας στο αντίστοιχο σχολείο καθώς και η εκπόνηση ενός κοινού προγράμματος μεταξύ των μαθητών των δύο εμπλεκομένων σχολείων σχετικά με την εκπαιδευτική τους εμπειρία στο διαφορετικό πολιτιστικό περιβάλλον του καθενός.

Επίσης κατόπιν επικοινωνίας με την υπεύθυνη του γαλλικού τμήματος της Ελληνογαλλικής Σχολής Θεσσαλονίκης «Καλαμαρί»» προτάθηκε ο σχεδιασμός ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων και στη συνέχεια μια ανταλλαγή στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning της Ευρώπης. Για την σχολική χρονιά 2010-2011 στόχος αποτελεί η ανάπτυξη επικοινωνίας στα ελληνικά μεταξύ των μαθητών του Ελληνικού Σχολείου με τους ελλαδίτες μαθητές με αφορμή τους κοινούς προβληματισμούς τους για θέματα συναφή με τη ζωή τους στη Νότια Γαλλία και Ελλάδα καθώς και θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος (περιβάλλον, εκπαίδευση) αντίστοιχα και η δημοσίευση τους στην ιστοσελίδα e-twinning. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα για ηχητική επικοινωνία και οπτική επαφή μέσω τηλεσυνδιάσκεψης που παρέχουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του Ελληνικού Σχολείου Νίκαιας ως εποπτικό μέσο διδασκαλίας ώστε να «έρθουν πιο κοντά» οι μαθητές των δύο χωρών.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να τονίσουμε πόσο σημαντικές υπήρξαν αυτές οι δραστηριότητες για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς αφού δίνεται η δυνατότητα σύσφιξης των σχέσεων του Ελληνικού Σχολείου Νίκαιας με τα ελλαδικά σχολεία αλλά και το κυριότερο η δυνατότητα να διευρυνθούν οι ορίζοντες των μαθητών και να ανοιχτούν προοπτικές εξοικείωσης τους με την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και περαιτέρω αναζήτησης των ελληνικών τους καταβολών.

 

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

π.Μ.Σελινιωτάκης

Χ.Στεφανή

 

 

 

 

 

 

 

Tag(s) : #Ecole Grecque - Ελληνικό Σχολείο
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :