Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Γιάγκος Πεσμαζόγλου (1918-2003)

 

Μεγάλος ακαδημαϊκός και πολιτικός, διακρίθηκε για τους δημοκρατικούς του αγώνες και την δράση του κατά της δικτατορίας, διετέλεσε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1992 και έγινε πρόεδρος της το 1996, ενώ είχε αναγορευτεί και Αρχων Μέγας Ρήτωρ του Oικουμενικού Πατριαρχείου. Γεννήθηκε στη Χίο το 1918 και σπούδασε νομικές, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τις οποίες και συνέχισε στο πανεπιστήμιο του Cambridge, απ† όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Ηταν καθηγητής Πολιτικής Oικονομίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1950 έως το 1970. Το 1975 διορίστηκε πρόεδρος της Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων που διαπραγματεύτηκε με την Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πλήρη ελληνική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Την περίοδο μεταξύ 1975 και 1979 πέτυχε την προώθηση και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της χώρας σ† αυτήν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητή κ. Κωνσταντίνος Δρακάτος που ξεδίπλωσε την ιστορία του Γιάγκου Πεσμαζόγλου εκφωνώντας τον επκήδειο λόγο του: «Τα γεγονότα αυτά, δεν θα χαρακτηρίζονταν από τόση επιτυχία, εάν δεν συνέβαινε να έχει χρησιμοποιηθεί η σκληρή, επίμονη, αλλά και συστηματική διαπραγματευτική σου τακτική».

O Γιάγκος Πεσμαζόγλου συνέβαλε και στην οικονομική πολιτική της χώρας από τις θέσεις του Oικονομικού Συμβούλου αρχικά και του Υποδιοικητού της Τράπεζας Ελλάδος από το 1956 έως το 1967.

Όπως είπε ο κ. Δρακάτος αναφερόμενος στο έργο του μεγάλου ακαδημαϊκού: «Εκείνο που θέλω πρωτίστως να τονίσω είναι ο χαρακτηρισμός του Καθηγητού Ζολώτα ότι είσαι ο Έλλην οικονομολόγος ο οποίος περισσότερο παντός άλλου ανέπτυξε εξαιρετική δραστηριότητα και συνέβαλε αποφασιστικά στην θεμελίωση και την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Ελλάδας, αρχικώς ως συνδεδεμένου μέλους και από το 1981 ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Και συνέχισε: «Αξιόλογη υπήρξε η απασχόληση σου στο Τμήμα Oικονομικων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τόσο ως Εντεταλμένος Υφηγητής όσο και κατόπιν ως Καθηγητής, απέδειξες εξαιρετικές διδακτικές ικανότητες, που εκτιμήθηκαν τόσο από τους συναδέλφους σου όσο και από τους φοιτητές.

Στα πλαίσια της πανεπιστημιακής αυτής δράσεως, η συγγραφική σου παραγωγή ήταν σημαντική και πολύπλευρη. Περιορίζομαι να αναφέρω τις κατηγορίες στις οποίες κατανέμονται τα έργα αυτά: Η πρώτη αφορά σε προβλήματα μεθόδου και θέσεως της οικονομικής επιστήμης μεταξύ των κοινωνικών επιστημών. Η δεύτερη περιλαμβάνει τις εργασίες κατά την περίοδο ερευνών σου στο πανεπιστήμιο του Cambridge, στις οποιες εφάρμοσες προχωρημένες, για την εποχή εκείνη, στατιστικές αναλύσεις. Στην τρίτη κατηγορία δημοσιευμάτων σου εξετάζονται προβλήματα πιστωτικής οργανώσεων και πολιτικής σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη. Τέλος στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν οι εργασίες σου σε θέματα οικονομικών και νομισματικών ενώσεων.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την ενεργή συμμετοχή σου το 1961 στην πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ιδρύματος με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας ανωτάτου επιπέδου»

O κ. Δρακάτος αναφέρθηκε ακόμη στην ίδρυση το 1971 της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων, η οποία διαλύθηκε το 1972 από τη δικτατορία, στις εξορίες του Γιάγκου Πεσμαζόγλου για τα πολιτικά του πιστεύω, στην συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, στην εκλογή του αργότερα ως βουλευτή Αθηνών, ως ανεξάρτητου βουλευτή της Β† περιφέρειας Αθηνών, ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως προέδρου του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚO.ΔΗ.ΣO.).

O κ. Δρακάτος κατέληξε με τις φράσεις: «Ως υπέρτατο σκοπό της δράσεως σου είχες πάντοτε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του ελληνικού λαού, για την οποία το ενδιαφέρον σου δεν περιοριζόταν σε ποσοτικές επιτεύξεις, αλλά είχε και ποιοτικές διαστάσεις. O σκοπός αυτός κατηύθυνε τις σκέψεις σου και προσδιόριζε τις αποφάσεις σου, οι οποίες διαμορφώνονταν μέσα σε ένα κλίμα καλοσύνης και αξιοπρέπειας. Γι` αυτό η μνήμη της προσωπικότητας σου θα μείνει ως φωτεινό παράδειγμα για τους επιγενομένους».

 

Tag(s) : #Actualité grecque - Ελληνική Επικαιρότητα

Partager cet article

Repost 0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :