Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

    Photo 339
 

Σεβασμιώτατε,

Εν μέσω του Προέδρου των Αρχόντων του Οικουμεν. Πατριαρχείου,  των λοιπών Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου, αλλά  και του Παλαίμαχου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, των Γενικών μας Προξένων εις Νίκαια και Μονακό, των Προέδρων των Κοινοτήτων  Νίκαιας και Μονακό, των εκπαιδευτικών των Σχολείων μας, των Γονέων και κηδεμόνων αλλά και του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Παροικίας μας, αναφωνούμε, καλώς ορίσατε και πάλι στο σπίτι Σας.

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των Θεσμών, αλλά και των ανθρώπων, που πρέπει κανείς να κοντοστέκεται, να αποτιμά τα συντελεσθέντα, να αναζητά τα αναγκαία  και να  αναπολεί τα σπουδαία και σημαντικά γεγονότα στο διάβα της ζωής. 

Θεωρούμε λοιπόν τον χρόνο ώριμο σήμερα. Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, θα λέγαμε μαζί με τον Απόστολο Παύλο, να το πράξουμε κι εμείς σήμερα. Για τον ομιλούντα, η πράξη αυτή, αν δεν είναι μεγάλη ως στόχος, αναμφισβήτητα είναι μεγάλη ως γεγονός, αφού είναι συνδεδεμένη, με  όσα συμβαίνουν στο χώρο της τοπικής εκκλησίας και με τις συντελούμενες εξελίξεις στην ενταύθα ομογένεια.

Η σημερινή λοιπόν ημέρα είναι ένας σταθμός για την Εκκλησία μας, για την Μητρόπολη και την Ενορία μας. Είναι επίσης σταθμός για την ομογένεια, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, που έχει εγκατασταθεί στη φιλόξενη αυτή Χώρα.  

Οδηγούμαστε δε σε τέτοιους  χαρακτηρισμούς, ιδίως όταν υπάρχει έντονη η παρουσία, η ζωή και το έργο καταξιωμένων στην συνείδηση όλων, ανθρώπων-προσωπικοτήτων, ως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γαλλίας, κ. Εμμανουήλ, όστις τιμά, προβάλει και μεγαλουργεί την Εκκλησία, αλλά και σεμνύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

Σεβασμιώτατε,

Η ευτυχής ευκαιρία των εικοστών πέμπτων γενεθλίων σας, από την ημέρα της εις κληρικόν χειροτονίας σας,  μας  προσφέρει την ευπρόσδεκτο ευκαιρία να ευχαριστήσουμε  τον Θεό, τον δοτήρα παντός αγαθού δώρου, διά τις πλούσιες ευλογίες τις οποίες επιδαψίλευσε εις την Σεβασμιότητά Σας, και συγχρόνως να Σας διαβιβάσουμε τις θερμές και ειλικρινείς ευχές μας. 

Ο εορτασμός αυτής της επετείου, κατ την Ορθδοξη πστη και παράδοση, αποτελεί αφορμή  και ευκαιρα πνευματικής κοινωνας του  εορτζοντος  μετά του συνευχομένου ποιμνίου Του.

Όθεν, δόξα τω Θεώ, ότι αξιωνόμαστε και εφέτος να εορτάζουμε τον Πολιούχο και Προστάτη της Παροικίας μας «Άγιο Σπυρίδωνα» με την παρουσία και ευλογία του Ποιμενάρχου μας  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας  και Εξάρχου Ευρώπης κ. Εμμανουήλ.    

Δόξα τω Θεώ, ότι «τοιούτον έχομε Αρχιερέα μετροιοπαθείν δυνάμενον συμπαθήσαι ταις ασθενείαις ημών, ανεπίληπτον, νηφάλιον, σώφροναν, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, μη αισχροκερδήν, μη πάροινον, μη πλήκτην, αλλ’ επιεικήν, άμαχον, αφιλάργυρον…» σύμφωνα με την Παύλεια διδαχή. Δόξα τω Θεώ, ότι τοιούτος «γαρ ημίν έπρεπεν Αρχιερεύς, όσιος, άκακος, αμίαντος .

 

Σεβασμιώτατε,

Ποιος καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν διακρνει, ότι εις μνη τη συνοχ και την κραταίωση της Εκκλησίας μας, αλλά και τη διακονα του ανθρώπου αποβλπουν τα ανά τον κόσμο ταξίδια της Υμετέρας Σεβασμιότητος, εξ΄ενόματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας,  του  α ε ι κ ι ν τ ο υ  και του δ ι α λ ε γ ο μ ν ο υ μετά πάντων,  επ των καίριων θεμάτων της ανθρωπτητος.  Οι διοργανομενοι διαθρησκειακο διάλογοι, τα υπρ της προστασας και ακεραιτητος της θεας δημιουργίας διεξαγμενα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, οι  συναντήσεις μετά θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, τα προσκυνήματα εις τα σεβάσματα της Εκκλησίας και οι επισκέψεις εις τόπους μνήμης του Γνους  μας, οι  παραστάσεις εις εθνικά και πολυεθνικά Κοινοβούλια, εις Ακαδημίες, Πανεπιστήμια και Κντρα Ερενης, οι συνεντεύξεις προς τον Τπο και τα λοιπά Μσα Ενημερώσεως επ διεθνούς επιπδο;

Ποιος δεν γνωρίζει, ποιος αντικειμενικός κριτής δεν αναγνωρίζει, ότι εις όλα αυτά  κατατείνει και αυτά διηκνησε και διακονεί η ακάματος μριμνα της Υμετρας Σεβασμιότητος;

Ποιος δεν διαπιστώνει  όλα τούτα και πλείστα παρμοια εις τους μεστος νοημάτων και μηνυμάτων λόγους Σας, γραπτούς και προφορικούς;

Όλα  ταύτα τελικώς, αναγνωρίζονται και μεγάλως τιμώνται υπό πολλών . Και τούτο επειδή δια των προσωπικών Σας δραστηριοτήτων και της εν γνει παρουσας της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας,  προβάλλεται και τιμάται ο  Θρόνος του Φαναρίου, ο εκ της πνευματικής αυτού υποστάσεως και της εκκλησιαστικής τάξεως «αεποτε Οικουμενικός» ο οποίος τυγχάνει σήμερον της παγκοσμου και παγκονου αναγνωρίσεως και σεβασμού.

Τοτων των πολυάριθμων διαλόγων, επαφών και πρωτοβουλιών της Υμετρας  Σεβασμιότητος, θα  επληροφορήθην   και η Α. Εξοχότης ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας  κ. Nicolas  SARKOZY καθώς και ο Εντιμότατος  Πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας  και προσήκον εις Υμάς  την  προσωνυμα του « Επισκόπου του Δ ι α λ γ ο υ»  αλλά   και τις τιμητικές διακρίσεις  «Του Τάγματος  της Λεγεώνος  της Τιμής».

Θεωρούμε δε ότι οι  μέγιστες αυτές τιμητικές διακρίσεις, με τις οποίες η Σεπτή Κορυφή Σας έχει τιμηθεί, αντανακλά και εις όλους εμάς τους Έλληνας και Ορθοδόξους  πιστούς της Επαρχίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.

Με την  πεποίθηση, ότι ο Κριος θλει κρατνει έτι περισσότερο την Υμετρα Σεβασμιότητα, παρακαλούμε και πάλι  Σεβασμιώτατε, όπως δεχθείτε τις ολοκάρδιές μας ευχές υπρ υγεας, μακροημερεύσεως και περεταίρω διακονας δι᾿ έργων αρεστών εις τον  Θεό  και  ωφελμων  εις τους ανθρώπους.

Εις πολλά έτη, Σεβασμιότατε! Άξιος !

 

«Εμμανουήλ  του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Γαλλίας, υπερτίμου και Εξάρχου Ευρώπης, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου, πολλά τα έτη».

Με την ευκαιρία  της επετείου των 25 ετών Ιερωσύνης δεχθείτε Σεβασμιώτατε εκ μέρους της Ενορίας-Κοινότητας και αρκετών φίλων παροίκων μας, που ευγενώς και με διακριτικότητα συμμετέχουν, ένα μικρό ταπεινό δώρο, σκεύος  ποιμαντικής χρήσεως, εις ανάμνηση των γεγονότων. 

 

                                                                                                          Ο  Ιερατικώς  Προϊστάμενος

 

                                                                                                          Πρωτ. Μιχαήλ  Σεληνιωτάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tag(s) : #Actualité régionale - Τοπική Επικαιρότητα

Partager cet article

Repost 0